tirsdag 1. mars 2011

Kyrre Lekve: en kunnskapsløs statssekretær i Kunnskapsdepartementet

Inntekter fra jobbing utenom studiene utgjør nå en større andel av studenters samlede inntekt enn lån og stipend fra Lånekassen, viser tall fra SSB. Dette melder Dine Penger i dag.

Av studentenes totale inntekt i 2008 var 36% støtte i form av lån og stipend fra lånekassen, mens yrkesinntekt utgjorde hele 57%. Statssekretær i kunnskapsdepartementet Kyrre Lekve finner tallene uproblematisk, da undersøkelser viser at endringene i studiefinansieringen har hatt relativt liten påvirkning på studentenes prestasjoner. Heller er det studentenes fritid som spises opp. Videre oppfordrer han studenter til å jobbe deltid, da denne type arbeid skal kunne gi verdifull arbeidserfaring. Han presiserer at han mener det er viktig å arbeide videre for at utdanningsstøtten skal være på et nivå som gjør det mulig for studenter å studere på heltid.

Ansvarsfraskrivelse er et godt ord i denne sammenhengen. Heller enn å innse realitetene velger Lekve å skyte fra hofta, med bind for begge øynene, i en euforisk rus av hvor fint og flott alt er inne i sin egen lille, snevre boble.

Det er departementets fordømte plikt å sørge for at studiestøtten følger konjukturene i samfunnet på en slik måte at studentene skal kunne fokusere på det de driver med: studier. Arbeidsmengden på et fulltidsstudie er lagt opp nettop slik navnet tilsier, en arbeidsmengde som tar vel 8 timer hver eneste dag semesteret gjennom.

Når presset i boligmarkedet er som størst og konsumprisindeksen fyker i været, sammen med lønnsøkninger ellers i samfunnet, svikter kunnskapsdepartementet studentene.

Mens det brukes flotte og store ord om utbygging av studentboliger er realiteten at vi de siste årene har tatt ett skritt frem, og tre tilbake. Andelen studenter som står uten bopæl og tvinges ut i det private leiemarkedet stiger for hvert eneste år, noe som i seg selv er en prisdriver for leieprisene i markedet.

Hvilken relevant arbeidserfaring Lekve mener man skal kunne skaffe seg ved en deltidsjobb er for meg vanskelig å se. Det kan virke som at hans ambisjonsnivå for hva han driver med er noe lavere enn mitt eget. Videre er han frekk nok til å antyde at menneskers fritid, i Norge, i 2011, ikke er så nøye. Kanskje Lekve heller skulle bruke litt av sin egen fritid til å sette i gang tiltak som monner, heller enn å skyve problemene over på andre.

Samtidig som det oppfordres til å jobbe så er det svært begrenset hva studenter skal få lov til å tjene uten at det går ut over støtten fra lånekassen. 35 300 studenter hadde i 2009 høyere inntekter enn det Lånekassens grenser for stipend tilsier. Det betyr at hele eller deler av stipendet blir omgjort til lån. I 2009 var inntektsgrensen på 128 360 kroner, mens formuegrensen var på 253 932 kroner. Hvilket betyr at det er flott om man jobber, men er man resurssterk og klarer å jobbe såppass mye at man nesten kan leve et normalt liv blir man straffet. Hvor logikken i dette er vites ikke jeg, men Lekve har helt sikkert en enormt god forklaring.

Har man jobbet noen år før studiene og lagt seg opp litt penger blir man jammen straffet for dette også. Da får det bare være at pengene faktisk er lagt av til å betjene gjeld på nesten en halv million etter endt studietid. For kunnskapsdepartementet spiller det ingen rolle.

Hva de derimot er veldig opptatt av er hvor mye foreldrene dine tjener og hvor du bor så lenge du går på videregående skole. I hvilket alternativt univers spiller det noen rolle at foreldre bor i samme kommune som deg etter du er fyllt 18 år?

Kyrre Lekve og resten av departementet har en voldsom oppgave foran seg. Deres største utfordring blir seg selv, sin egen arroganse, totale uvitenhet og handligslammelse. God bedring!

Ingen kommentarer: